Higiena jamy ustnej - płytka nazębna


Czym jest płytka nazębna?


W ciepłym i wilgotnym środowisku jamy ustnej rozwijają się mikroorganizmy (bakterie i grzyby), które żywią się cukrem i innymi substancjami zawartymi w resztkach pożywienia. Niektóre z tych mikroorganizmów pokrywają powierzchnie zębów i przestrzenie międzyzębowe, tworząc płytkę nazębną. Bakterie przetwarzają cukry w kwasy, które uszkadzają zęby i powodują próchnicę.

Płytka nazębna gromadzi się najobficiej na brzegach dziąseł i w przestrzeniach między zębami, czyli w miejscach, do których trudno dotrzeć szczoteczką.



Jak rozpoznać płytkę nazębną?


Płytkę nazębną można poczuć językiem na niedoczyszczonych zębach. Bakterie zawarte w płytce mogą doprowadzić do zapalenia dziąseł - zdrowe dziąsła nigdy nie krwawią.



Jak można powstrzymać rozwój płytki nazębnej?


Bardzo łatwo - przez codzienne jej usuwanie. Ale uwaga: płytka nazębna może być usunięta tylko mechanicznie. Płytki nazębnej nie da się po prostu wypłukać. Można zastosować specjalne tabletki lub płyn, które wybarwiają płytkę tak, że staje się widoczna. Dzięki temu można łatwo zidentyfikować miejsca, które wymagają czyszczenia.

Usuwanie płytki nazębnej powinno być przeprowadzane za pomocą preparatów zawierających fluor, które pozwalają na naprawienie pierwszych uszkodzeń i zapobiegają dalszemu pogarszaniu się stanu zdrowia zębów. Nawet jeśli usuniemy płytkę mechanicznie, to już po kilku godzinach ponownie zaczyna się osadzać - bakterie mnożą się bardzo szybko!

Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że częste spożywanie słodkich przekąsek między posiłkami niszczy zęby. Ciągłe dostarczanie cukru jest doskonałą pożywką dla bakterii, które mogą produkować kwasy przez cały czas, nie dając zębom szansy na regenerację i remineralizację. Mniej szkodliwe jest spożycie takiej samej ilości cukru za jednym razem, ponieważ po ataku kwasów następuje faza regeneracji dzięki remineralizacji zębów przez minerały zawarte w ślinie.



Materiał zapożyczony z wwwpl.gaba.com


Data dodania: 2011-02-21 19:45:30

© Copyright 2012 - Krzysztof Matyaszek   |   Panel Administracyjny